Pages

Tuesday, 24 November 2015

Misi capai berat ideal (Part 2)

Dah sebulan tak hapdet entri..maap ye..

Bukan apa..mcm2 progress sbb misi kali memang bebetul serious! Tanak dah hot-hot ciken shitt! Ouchhh!! Hohi..

Nak citer, kelas expose yg join aritu mmg dah konsisten dah kite attend. Walaupon ade je alasan 'suara kecik' ni cakap busy keje la, nak kejar deadline la, meeting la , tak sihat la..so far alhamdulillah..dapat juga attend dah beberapa session jugak..yeay!!

Makin hari terasa diri makin improve. Memangla kite ni jenis 'keras' sket, mmg xretila nak lemah gemalai sangat la gerak langkah tu tapi hentam jek la.. Dah nak kurus sangat kan..redah je..

Banyak step yg tak dapat sepenuhnya tapi dah boleh follow la..
Tak kesah la yg penting AKU NAK GET BACK MY IDEAL WEIGHT!!!

Semalam lepas habis kelas, g mandi sesiap pastu buat body weight assessment.
First time buat and i am so excited!
Ramai geng lain cam takut nak buat assessment, dgr2 diorg ckp tak sanggup nak dgr assessment result. Eh..peliknyerr!!
Dah join kelas kalo tak buat assessment cemane nak tau kita improve ke idak..
Tapi xpe biarkn mereka dgn labu2nue 😂

Haaa..ni dia result assessment tuh..coach ckp body fat kene reduce, air kene ambik banyak lagi, visceral fat kene reduce..
So..okey coach noted!


Pas kelas tak puas ati, ape bendela visceral fat tuh.
Cemane nak turun kan..
Jadinya trus tanya encik google.

Ni dia finding yg dapat.


Jadinya..kene byk exercise, jaga food intake..kene eat clean. Bukan diet yg tak betul.

So..misi ni akan di teruskan lagi. Doakan berjaya eh..

BMI sekarang dah 29. Memang dah kategori BERAT BERLEBIHAN okeh..arrrgghhhh sangat unacceptable!

BMI ideal ialah antara 18.5 - 24.5

Nak tau cara kira BMI?
Okeh tgk ni formulanya :-

Berat badan (dalam KG) / (Tinggi dlm Meter X Tinggi dlm Meter)

Cth kes kte :-

Berat sekarang (24/11/15) : 65.5kg
Tinggi : 155cm, jadinya 1.5meter

BMI = 65.5 / (1.55 X 1.55) = 28

Target berat ideal utk kte antara 50kg - 59kg.

Jadinya ada lebih kurang 6-15kg nak kene turunkan nih..

In sha Allah..

Biar lambat asal ada progress, konsisten dan selamat dan yg penting in right & healthier way.

Bukan diet tanpa ilmu okeh!

Jomm..jommm..YAKIN BOLEH 💪


Sunday, 18 October 2015

Kelas Marketing : Jana Lonjakan Sale 5 angka!

Walaupon tak sihat, sore pon tak dek, gagahkn jugak kaki attend kelas marketing anjuran TYRA nih. Memula masa diorang promo kelas nih, dalam hati dah eksyen, cam malas ah nak join. Takat FB ads tu dah macam celah-celah jari jerk..mhuahahha

Tak tau ah cemane one day ckp dgn encik jorn, "...mama rasa cam nak join lak kelas tyra buat tu..sale kita sekarang pon drop ni, maybe ade ilmu baru..pon boleh kenal2 dengan team tyra & hot seaters yg hebat-hebat tuh.." Encik Jorn plak bbagi green lite, so ape lagi cecepat la zasss register.

Hari ni dalam kelas memang ada something new yg dipelajari. I really ejoyed it! Lebih best sharing dari hot seaters memang ohsem.
Banyak yg kte & encik jorn bleh brainstorm balik. Carik jalan nak achieve target sales 5 angka yg pernah kami capai sebelum ni.

Pkl 10.30pm abis kelas, dasat woo...start pkl 9am kots.
Memang panass la kepala belajar bende teknikal. Aleh2 , otw nak balik umah dapat pulak panggilan dari opis ckpp ade Production issue. Aduss..
Bos call bebudak exec semua x pickup, aleh2 aku kene la gak turun padang. Ishh memang terbakor jek jiwa raga.

Sebab x suka mende cam gini la aku nekad nak buat bisnes nih biar SAMPAI JADI, teringat kata Sifu Jamal.
Kak cetot pon cakap tadi "..life must go on.."
Nurul pon cakap gak, dalam bisnes memang ade turun naik, tapi yg penting kita jangan give-up. Teruskan usaha utk capai impian kita.

In sha Allah, aku & encik Jorn tak akan give-up. Bisnes pakaian ni memang passion aku dari dulu. Memang mata ni suka sesangat tgk baju cecantik.
Teringin juga nak design sendiri. Tapi tak apa. Go step by step. Jangan nak gelojoh sangat. Kang lain plak jadik.

Whatever it is, aku memang dari zaman stadi dulu pegang prinsip yg mak pesan ni.."..usaha tangga kejayaan, setiap usaha pasti Allah bagi balasan baik, jgn mudah putus asa sebab kejayaan  untuk orang yg rajin, yakin dan mampu utk dapat kejayaan tu.."
Aku pon mmg yakin, setiap susah-payah hari ini akan membuahkan hasil yg SANGAT MANIS akan datang.

Aminnn.

Jom cek-it-out website kami --> www.pesonasara.com untuk baju menyusu muslimah exclusive dan gojes gittew!


Tuesday, 13 October 2015

Misi capai berat ideal

Dulu sebelum kawen orang pangil 'kering', 'keding'..sebabnye memang kurus la..berat 48kg je camtu. Kalo beli baju memang tau dah, size M memang sesuai sangat. Lepas lahir I Sara, badan macam dipam-pam. Lepas bersalin Hakeem, lagi di pam-pam!

Waduhhhh..

You know what? Now my weight is 64kg!!! Masya-Allah..biar betik!!!

Sepatutnya berat ideal 55kg. So, I need to cut down 9kg. Hari2 nak pegi keje, tenung almari pikir baju apela nak pakai ni.
Semua baju dulu tak muat dah. Tapi still gantung gak sebab sayang sangat baju cecantiks. Huwaaaa..

Ada niat nak pegi gym dekat ofisla..
Nak diet control pemakanan la..
Semua angan-angan jek..kihkihkih..
Yerla..makanan sesedap tu susah okeh nak ditinggalkan..

Tapi..trigger point bila beberapa kali orang tegur cakap "...eh, peknen ke?.." Gulp!!
Soklan cepuemas yang terus menusuk qolbu..Huwaaaa..
Nampak sangat perut menggeleber kebuncitan nih.

Hari demi hari, perasaan nak dapatkan balik berat ideal makin membuak-buak. Memang tau dekat gym lunch time ada group 'Expose' kira macam aerobik.
Tapi kite malula nak buat aerobik nih. Dahla badan keras jek cam kayu. Mane reti??

Tapi kan...sampai bila pulak nak macam ni. Tak selesa sebab bila badan cam besar, confident level memang low. Rasa macam tak fit & takut jugak penyakit bukan-bukan datang.

So..finally, kite decide nak redah je kelas Expose tuh. Buang segala alasan & set kan matlamat nak hidup lebih sihat dan dapatkan berat ideal 55kg tuh.
1st day try, memang rasa wahhhhhhh..best jugak eh..

Tapi esoknya hambik..sakit kaki & belakang tempat yang operate duu tuh. Adui...agaknye tak sedar diri melompat padahal awak tu doktor cakap tak boleh agresif sangat.
Terus consult dengan coach, explain medical history and dapatkan advise. Cemane nak join Expose tapi condition cenggini.
Coach memang sporting abis, dia kata "...start slow, jggn push diri sangat & control your food intake..no spicy, no sugar, no oily.." *Gulp!!!*

Lepas 2 hari, alhamdulillah kaki & belakang tak sakit dah. Terus join 2nd class Expose Jumaat aritu. Kali ni memang berhati-hati sikit.
Lepas kelas memang rasa fresh sangat. Wahhhhh...feeling tu memang tersangat best!

Semalam dah join kelas yg ketiga. Walaupun movement tuh masih keras tapi tak apala..
Kite memang percaya konsep nih "..usaha tanggga kejayaan.." dan "..Allah suka hambaNYA yang rajin dan tidak mudah putus asa, kalau bukan sekarang, pasti suatu hari impian kita akan dimakbulkan.."

Masih lagi struggle nak organise balik food intake. Maklumla, memang jenis suka makan benda yang sedap-sedap. Hukhuk..
Tak pe, go slow.
Semoga kte dapat terus konsisten & tercapai berat ideal 55kg!

Aminnn..

Jumpa lagi. Tata..

Saturday, 11 April 2015

Pesonasara Perfume di Vendor Butik Seri Kembanagan

Assalamualaikum semua..


Alhamdulillah...PESONASARA terus mengorak langkah melebarkan sayap kami masuk ke Vendor Butik kedua iaitu di Izzlegacy Boutique di Seri Kembangan.

Jemput datang anda semua di sekitar Klang Valley ke butik ini jika mahu mencuba INSPIRED PERFUME KAMI DE'XANDRA. Perfume inspirasi dari top perfume jenama antarabangsa dalam packaging yang lebih kecil dengan tujuan memudahkan anda membawa perfume ini travel ke mana-mana. Size botol compact 35ml ini memang sangat praktikal dan mudah di bawa ke mana-mana. Boleh sembur bila-bila masa agar anda tampil wangi, segar dan tampil lebih yakin.

Inspired De'Xandra perfumes adalah perfumes EDP yang TAHAN LEBIH LAMA setanding original.
Ketahanan baunya melebihi 8 jam dan ke atas, dan jika baunya serasi dengan pemakai ia tahan sehingga 1 hari dan 2 hari pada pakaian!

Di inspirasikan dengan PERFUMES JENAMA ANTARABANGSA . Dengan pengalaman jualan perfumes ini, kami hanya membawa masuk perfumes-perfumes yang sangat TERKENAL & LARIS di Malaysia untuk memudahkan pengguna memilih. 
✔ Produk bumiputra (halal)
✔ Tahan Lama (more than 8 hours)
✔ Mudah di bawa ke mana-mana (ringan)
✔ Pati Original & Alkohol First Grade
✔ Setanding Produk Antarabangsa
✔ Haruman terkenal (TOP perfume) - Inspirasi dari perfumes2 JENAMA ANTARABANGSA
✔ Boleh di bawa solat
✔ READY STOCK
✔ Menepati citarasa & permintaan Rakyat Malaysia
✔ 35ml , edp

Lebih 40 jenis top perfume boleh anda dapatkan disini dengan harga yang sangat berpatutan. Ini adalah senarai inspired perfume kami.


Testimoni pengguna 


Lega dengan feedback positif semua customer yang telah mencuba INSPIRED PERFUME DE'XANDRA. Anda bila lagi? :)





Jom beramai-ramai dapatkan INSPIRED PERFUME DE'XANDRA ni di Izzlegacy Butik di Seri Kembangan di alamat :

No. 28-1, Jalan Atmosphere 3,
The Atmosphere, Bandar Putra Permai,
43300 Seri Kembangan,
Selangor.
Opening Hours : Tuesday - Sunday (12pm - 10pm)

Boleh juga dapatkan secara ONLINE di website kami http://www.pesonasara.biz ataupun di FB Page kami http://www.facebook.com/pesonasara atau Whatsapp ke 012-2634001 (isma).







Monday, 30 March 2015

Pesonasara Mengembara Ke Vendor Butik Senawang

Assalamualaikum..

Seharian keluar semalam dari pagi ke malam...Dari Kl - MidValley - Bangi - Senawang - KL.
Alhamdulillah...PESONASARA dah melebarkan sayap pegi masuk vendor butik pulak....yeeehuuu...Secara rasminya boleh dapatkan Nursing Wear Collection kami di Zazira & Co Cafe Boutique. Koleksi Inspired Perfume De'xandra pulak boleh grab di Ima Cattura Cafe & Boutique.

Kedua-dua Vendor Butik nih terletak di Dataran Kemuning, Senawang N9. Sambil-sambil shopping boleh santai-santai makan ice cream ke..cookies ke..kek ke...memang ohsem :)








Jom ramai-ramai orang Senawang, Seremban, Port Dickson dan kawasan sekitar serbu Cafe Boutique diorang ni untuk dapatkan koleksi dari PESONASARA. Boleh juga dapatkan secara online di sini :-

Koleksi Nursing Wear

Website : www.pesonasara.com
Whatsapp :  012-2634001 (Pn Isma)

Koleksi Perfume (Original Unbox & Inspired Perfume)

Website : www.pesonasara.biz
Whatsapp : 012-3533369 (En Jorn)