Pages

Tuesday, 24 November 2015

Misi capai berat ideal (Part 2)

Dah sebulan tak hapdet entri..maap ye..

Bukan apa..mcm2 progress sbb misi kali memang bebetul serious! Tanak dah hot-hot ciken shitt! Ouchhh!! Hohi..

Nak citer, kelas expose yg join aritu mmg dah konsisten dah kite attend. Walaupon ade je alasan 'suara kecik' ni cakap busy keje la, nak kejar deadline la, meeting la , tak sihat la..so far alhamdulillah..dapat juga attend dah beberapa session jugak..yeay!!

Makin hari terasa diri makin improve. Memangla kite ni jenis 'keras' sket, mmg xretila nak lemah gemalai sangat la gerak langkah tu tapi hentam jek la.. Dah nak kurus sangat kan..redah je..

Banyak step yg tak dapat sepenuhnya tapi dah boleh follow la..
Tak kesah la yg penting AKU NAK GET BACK MY IDEAL WEIGHT!!!

Semalam lepas habis kelas, g mandi sesiap pastu buat body weight assessment.
First time buat and i am so excited!
Ramai geng lain cam takut nak buat assessment, dgr2 diorg ckp tak sanggup nak dgr assessment result. Eh..peliknyerr!!
Dah join kelas kalo tak buat assessment cemane nak tau kita improve ke idak..
Tapi xpe biarkn mereka dgn labu2nue 😂

Haaa..ni dia result assessment tuh..coach ckp body fat kene reduce, air kene ambik banyak lagi, visceral fat kene reduce..
So..okey coach noted!


Pas kelas tak puas ati, ape bendela visceral fat tuh.
Cemane nak turun kan..
Jadinya trus tanya encik google.

Ni dia finding yg dapat.


Jadinya..kene byk exercise, jaga food intake..kene eat clean. Bukan diet yg tak betul.

So..misi ni akan di teruskan lagi. Doakan berjaya eh..

BMI sekarang dah 29. Memang dah kategori BERAT BERLEBIHAN okeh..arrrgghhhh sangat unacceptable!

BMI ideal ialah antara 18.5 - 24.5

Nak tau cara kira BMI?
Okeh tgk ni formulanya :-

Berat badan (dalam KG) / (Tinggi dlm Meter X Tinggi dlm Meter)

Cth kes kte :-

Berat sekarang (24/11/15) : 65.5kg
Tinggi : 155cm, jadinya 1.5meter

BMI = 65.5 / (1.55 X 1.55) = 28

Target berat ideal utk kte antara 50kg - 59kg.

Jadinya ada lebih kurang 6-15kg nak kene turunkan nih..

In sha Allah..

Biar lambat asal ada progress, konsisten dan selamat dan yg penting in right & healthier way.

Bukan diet tanpa ilmu okeh!

Jomm..jommm..YAKIN BOLEH 💪