Pages

Tuesday, 13 October 2015

Misi capai berat ideal

Dulu sebelum kawen orang pangil 'kering', 'keding'..sebabnye memang kurus la..berat 48kg je camtu. Kalo beli baju memang tau dah, size M memang sesuai sangat. Lepas lahir I Sara, badan macam dipam-pam. Lepas bersalin Hakeem, lagi di pam-pam!

Waduhhhh..

You know what? Now my weight is 64kg!!! Masya-Allah..biar betik!!!

Sepatutnya berat ideal 55kg. So, I need to cut down 9kg. Hari2 nak pegi keje, tenung almari pikir baju apela nak pakai ni.
Semua baju dulu tak muat dah. Tapi still gantung gak sebab sayang sangat baju cecantiks. Huwaaaa..

Ada niat nak pegi gym dekat ofisla..
Nak diet control pemakanan la..
Semua angan-angan jek..kihkihkih..
Yerla..makanan sesedap tu susah okeh nak ditinggalkan..

Tapi..trigger point bila beberapa kali orang tegur cakap "...eh, peknen ke?.." Gulp!!
Soklan cepuemas yang terus menusuk qolbu..Huwaaaa..
Nampak sangat perut menggeleber kebuncitan nih.

Hari demi hari, perasaan nak dapatkan balik berat ideal makin membuak-buak. Memang tau dekat gym lunch time ada group 'Expose' kira macam aerobik.
Tapi kite malula nak buat aerobik nih. Dahla badan keras jek cam kayu. Mane reti??

Tapi kan...sampai bila pulak nak macam ni. Tak selesa sebab bila badan cam besar, confident level memang low. Rasa macam tak fit & takut jugak penyakit bukan-bukan datang.

So..finally, kite decide nak redah je kelas Expose tuh. Buang segala alasan & set kan matlamat nak hidup lebih sihat dan dapatkan berat ideal 55kg tuh.
1st day try, memang rasa wahhhhhhh..best jugak eh..

Tapi esoknya hambik..sakit kaki & belakang tempat yang operate duu tuh. Adui...agaknye tak sedar diri melompat padahal awak tu doktor cakap tak boleh agresif sangat.
Terus consult dengan coach, explain medical history and dapatkan advise. Cemane nak join Expose tapi condition cenggini.
Coach memang sporting abis, dia kata "...start slow, jggn push diri sangat & control your food intake..no spicy, no sugar, no oily.." *Gulp!!!*

Lepas 2 hari, alhamdulillah kaki & belakang tak sakit dah. Terus join 2nd class Expose Jumaat aritu. Kali ni memang berhati-hati sikit.
Lepas kelas memang rasa fresh sangat. Wahhhhh...feeling tu memang tersangat best!

Semalam dah join kelas yg ketiga. Walaupun movement tuh masih keras tapi tak apala..
Kite memang percaya konsep nih "..usaha tanggga kejayaan.." dan "..Allah suka hambaNYA yang rajin dan tidak mudah putus asa, kalau bukan sekarang, pasti suatu hari impian kita akan dimakbulkan.."

Masih lagi struggle nak organise balik food intake. Maklumla, memang jenis suka makan benda yang sedap-sedap. Hukhuk..
Tak pe, go slow.
Semoga kte dapat terus konsisten & tercapai berat ideal 55kg!

Aminnn..

Jumpa lagi. Tata..

No comments:

Post a Comment